I dette indlæg får du en gennemgang i af fødevare som kan give fødevareallergi og madallergi. Samt miljøvenlig fødevarer alternativer.
Det er desværre ikke alle madvarer, der er designet til netop din krop.
Her får du nogle alternativer madvarer til de gængse allergener og intolerance.
Nødder
Hvis du har nødde allergi, kan disse erstates med frø, såsom;
Hørfrø, chiafrø, solsækkekerner, græskarkerner, granatæble, quinoa og sesam frø.
Alle disse kan ristes på en pande eller I ovnen – tilsæt krydderi såsom, paprika, salt, chili, soja, karry, teriyaki sauce og lignende.
Eller som sød snack, rist nogle kerner / frø på panden, med lidt honning, sukker eller sirup og evt. tilsætte lidt kanel.
Mejeri produkter
Har man allergi for mejeriprodukter eller er laktose intolerant, brug I stedet;
Plantebaseret, korn/havre, mandel/nødde eller soja baseret produkter.
Der finder masser af versioner af disse i dit supermarked, som kan erstatte mælk, oste, yoghurt, mm.
Fisk
Fisk er rig på gode fedtkilder såsom omega 3 og 6 og gode proteiner. Hvis man ikke spiser fisk, men stadig gerne vil have de gode fedt kilder, kan vi stadig godt få dem.
For at få de gode fedtkilder, tilbered dit kød eller grøntsager i olier såsom, hørfrøolie, valnøddeolie eller rapsolie. Disse indeholder også omega 3 fedt af kildevarianten ’’ALA’’.
- Ved at spise de fede fisk får man mere omega 3 fedt af kildevarianten ’’DHA’’ og ’’EPA’’.
Heldigvis er kroppen i stand til (i en vis grad) at omdanne ALA, til de DHA og EPA.
For en sikkerhedsskyld, for at få den rette mængde, kan man supplere med en kvalitets fiskeolie pille, en gang dagligt.
Protein kilder – substitut for kød – klima og miljøvenligt
Gå efter en mere fedtfattig kilde såsom kylling eller kalkun. Disse er også mere miljøvenlige kontra okse og lam.
1/4 af danskernes klimabelastning kommer fra mad.
Hvis vi skifter fra ko og lam til gris og kylling, så sparer vi 85% af vores Co2 udledning.
Så for ekstra god samvittighed, spise mere fjerkræ og mindre mæh mæh og muh muh.
- Kylling og kalkun indeholder også mindre fedt og flere proteiner pr 100 gram.
Vegetarer kan spise bælgfrugter, æg og mejeriprodukter for at få dækket proteinbehovet.
Hvis vi skifter fra ko og lam til grøntsager, så sparer vi 93% af vores Co2 udledning.
Hvis du gerne helt vil skære kød – fjerkræ – fisk fra din kost, men stadig vil ramme din daglige proteinkvote, så er der heldigvis masser af muligheder.
Tofu:
10-19 gram protein / 100 gram og indeholder jern og kalcium.
Edamame bønner:
10-19 gram protein / 100 gram og indeholder folsyre, vitamin K, fibre og kalcium.
Kikærter:
19 gram protein / 100 gram og indeholder folsyre, potasium, jern og fibre.
Linser:
9 gram protein / 100 gram og indeholder folsyre, jern og fibre.
Quinoa:
16 gram protein / 100 gram og indeholder jern, magnesium og fibre.
Æg:
1 normalt størrelse æg har typisk 6 gram protein og 75-80 kcal.
Fedtfattige oste:
Hytteost er en god proteinkilde med 11 gram protein / 100 gram (70-95 kcal).
Yoghurt/skyr:
Fedtfattig græsk yoghurt eller skyr har typisk 15-20 gram protein / 100 gram (60-90 kcal).
Mælk:
En fedtfattig minimælk har 3.5 gram protein / 100 gram (med kun 34 kcal).
Protein pulver:
Fås i mange smage, varianter og kilder.
Indeholder typisk 20-30 gram protein / scoop (30 gram).
Jeg håber dette indlæg kunne give dig lidt inspiration og en bedre forståelse og idé om den store variation af mad og muligheder der er.
Der er i sandhed noget for enhver smag og ønske/mål for ens krop og sind.
Har du spørgsmål, eller ønsker uddybning eller andre alternativer, så skriv endelig en kommentar. Så vil jeg medglæde svare dig efter bedste evne.
Har det godt 🙂
Kildeliste: