I dette indlæg får du en dybdegående og detaljeret gennemgang af fordele ved at drikke vand og hvorfor det er så vigtigt.
Vores krop og hjerne har brug for 4 helt basale ting, når vi skal have det godt og have masser af energi og overskud til at forfølge alle vores drømme. Bevægelse, sund kost, restitution (=søvn) og mental styrke.
Krop og hjerne har brug for masser af bevægelse. Vi er designet til bevægelse. Bevægelse er sammen med hjertets slag de helt store pumpefunktioner i kroppen! – Ingen flow, ingen energi.
Når vi har bevæget os og brugt energi (enhver fysisk og psykisk belastning), så har krop og top brug for at tanke op og genopbygge, måske endda bygge os stærkere.
Brændstof og byggematerialer spiser du dig til. Kvaliteten af din mad bestemmer kvaliteten af det brændstof, du har til rådighed og de byggematerialer, du kan bygge kroppen op med.
Genopbyg din krop og gør den stærkere
Genopbygning af krop og hjerne sker allerbedst under din nattesøvn – en god lang nattesøvn giver kroppen arbejdsro og du kan bedre restituere og bringe kroppen i balance.
Kroppen har det bedst når du har tilstrækkeligt med ressourcer på lager til de udfordringer du møder. Kommer du i for stort et underskud, vil du kunne mærke det på en eller anden måde.
Bevægelse, sund kost og en god nattesøvn gør også underværker for dit humør. Du kan faktisk også træne din hjerne mentalt stærkere ved simpel hjernetræning.
Men,
Vi starter med at tage et væsketjek . Det er rigtig let at fylde tanken op, hvis den er lidt lav på vand……man skal bare liiiiige huske det.
At få styr på væskebalancen er en af de letteste og billigste sundhedshacks du kan lave – low cost / high benefit.
Din krop skal have vand, hvis den skal fungere optimalt.
Normalt består din krop af omkring 2/3 vand. Væsken sender blandt andet næringsstoffer rundt i de enkelte celler, ligesom den sørger for at fjerne affaldsstoffer. Kroppen mister væske, både når du ånder ud, sveder og via din urin og afføring.
Hvis du blot er 2% i væskeunderskud, kan din fysiske og mentale funktion falde med helt op til 20%.
Når du er tørstig, er din krop faktisk allerede dehydreret med 1-2%. Så der skal i virkeligheden ikke særlig meget til.
Ifølge Sundhedsstyrelsen bør du drikke 1½-2 l vand hver dag. Når du træner, skal du sørge for at drikke lidt mere. Mængden afhænger af hvilke form for træning du laver, og hvor meget du sveder.
Mangler du væske, har det betydning for ret mange funktioner i kroppen.
Væskemangel kan påvirke din energi, blodtryk, temperatur, dit syn, din koordinationsevne og reaktionstid og kan f.eks. give hovedpine, træthed, koncentrationsbesvær, dårlig ånde, tør hud, hård mave og muskel og ledsmerter.
Hjælp til at slanke sig
Sender din mave signaler om sult, kan det lige så godt være tørsten, der giver signal. Et glas vand kan hurtigt hjælpe dig til at holde din sultfornemmelse nede indtil næste måltid.
Sukkertrang
Hvis din krop er dehydreret, vil din krop og lever være i underskud af væske. Leveren bruger vand til at kunne frigive energikilder. Derfor kan mange opleve en øget sukkertrang, da kroppen gerne vil have energi i form af glykose.
Vand indeholder ingen kalorier. Mange andre drikkevarer som juice, saft og mælk indeholder kalorier, men de mætter ikke så godt, som de samme kalorier fra mad vil gøre.
Du kan også opleve væskeophobninger, fordi din krop forsøger at holde på det vand, den trods alt får.
Væskebalance – indikator
Vil du gerne vide, om du får nok væske, kan du kigge på din urin. Er den lys og klar, er du sandsynligvis velhydreret, mens en meget mørk urin kan være tegn på betydelig dehydrering.
Husk at drikke ekstra under og efter træning.
Gør det let og fristende
Køb en lækker flaske til tasken, som kan holde vandet koldt og friskt.
- Hold vandet koldt – ha’ noget på køl.
- Pimp vandet lidt op f.eks. citron, mynte, agurk, appelsin
At få styr på væskebalancen er et forholdsvis simpelt sundhedshack. Det kræver lige lidt fokus og vaneændring, men koster ikke meget tid eller kroner til vand – low cost /high benefit!
Skål!!
Vil du gerne læse om træning generelt, og hvordan du enten mest effektivt træner efter muskeltilvækst, muskelstyrke eller muskeludholdenhed? – så se indlægget omkring muskeltræning her