I dette indlæg får du en dybdegående og detaljeret gennemgang af hvad er kalorier, makro og mikro-næringsstoffer. Således får du de bedste forudsætninger for at lave en kostplan der passer til netop dig!
Få her et overblik af hvad din krop består af
Lad os starte med at definer en kalorie, for virkelig at forstå hvad det er og hvordan kroppen bruger den.
Okay, nu bliver det lidt videnskabligt, så jeg citere lige leksikon fra ’denstoredanske’
‘’ Kalorie, enhed for varmeenergi med forkortelsen cal, baseret på den energi, der skal til for at opvarme 1 g vand 1 °C.’’
Så helt basalt, kalorie = energi.
Vi mennesker har brug for energi til at leve – det har alle levende organismer – og mad indeholder energi.
Skåret ud i pap: Mennesker spiser mad, mennesker indtager kalorier.
Det var den rigtig, rigtig korte version – hvis du gerne vil have den lange (og lidt kedelige) version, så kan du tjekke flg. link ud.
Hvor mange kalorier burde jeg spise?
Hver person er unik. Ens krop, livsstil, miljø og ikke mindst gener afgør hvor meget man burde indtage.
Der er dog nogle fine generelle pejlemærker at gå efter;
- En voksen kvinde burde har en kost bestående af ca. 2.000 kcal/dag
- En voksen mand burde har en kost bestående af ca. 2.500 kcal/dag
Igen, så er dette en gennemsnitlig retningslinje, som er anbefalet og støttet af ’The Institute of Medicine’’ i USA, USDA (United States Department of Agriculture) og FDA (Food and Drug Administration).
Lad os tage 2 eksempler;
En mand, arbejder som tømmer, og træner 5-6 gange ugentligt. Hans ligevægtskalorieindtag vil ligge på omkring 3.500-4.000 kalorier/dagen (måske endda mere).
Hvis vi sammenligner dette med en kvinde, kontor arbejde og som ikke træner eller dyrker sport. Så vil hendes ligevægtskalorieindtag vil ligge på omkring 1,500 – 2,000 kalorier/dagen.
Og her har vi ingengang medregnet faktorer såsom alder, højde, kropsammensætning og gener.
Dette vi vil dykke dybere ned i, i et andet opslag. For nu skulle du bare lige have en ide af hvad en kalorie er, og hvor meget vi har brug for, ift. hvad og hvem man er og laver.
Hvad er makronæringsstoffer?
Makronæringsstoffer eller makro’s er betegnelsen for de 3 primære ting, som vores kost / mad består af.
- Protein
- 1 gram protein består af 4 kalorier
- Kulhydrater – fibre er også kulhydrater.
- 1 gram kulhydrat består af 4 kalorier
- 1 gram (opløselig) fibre består af 2 kalorier
- Fedt
- 1 gram fedt består af 9 kalorier
- En lille joker: 1 gram alkohol har 7 kalorier
Vi kunne sagtens dykke dybere og dissekere de 3 makro’s. Fx så består proteiner af 20 forskellige aminosyrer – ‘’byggesten’’ – hvor af 8 (9 for spædbørn) af disse er essentielle for vores krop = kroppen kan ikke selv producere dem og SKAL have dem via kosten.
Men det er ikke formålet med dette opslag. Hvis du vil vide lidt mere, så kan jeg anbefale de 2 flg. artikler
Artikel fra sundhed om mikro og makronærringstoffer: https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/sundhedsoplysning/sundhedsoplysning/kost/danske-naeringsstofsanbefalinger/
Artikel fra bodylab om makronæringstoffer: https://www.bodylab.dk/makron%C3%A6ringsstoffer.asp
Hvad er mikronæringsstoffer?
Mikronæringsstoffer eller mikro’s kan inddeles i 2 søjler;
- Vitaminer
Her har vi en bred vifte af vitaminer såsom, A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K osv.
Alle vitale for vores krop og sind.
- Mineraler
Af mineraler har vi zink, jern, magnesium, kalcium, selenium, jod, natrium osv.
Minerals er ligeledes vigtige for vores kropslige funktioner, organer og især immunforsvar.
Læs mere om vitaminer og mineraler her:
Vitaminer: https://ernaeringsfokus.dk/ernaering/mikron%C3%A6ringsstoffer/vitaminer
Mineraler: https://ernaeringsfokus.dk/ernaering/mikron%C3%A6ringsstoffer/mineraler
Jeg håber dette indlæg gav dig et hurtigt overblik af hvad en kalorie, macro’s og micro’s er.
Hvis du har spørgsmål eller gerne vil vide mere, så skriv gerne en kommentar, så vil jeg med glæde uddybe eller hjælpe.
Hvis du er interesseret I endnu et indlæg, hvor jeg virker går I dybden med hvert enkelte emne, så er jeg mere end åben for det.
Goddag 🙂
[1] https://denstoredanske.lex.dk/kalorie
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1784117/
[3] https://www.theatlantic.com/health/archive/2011/08/why-does-the-fda-recommend-2-000-calories-per-day/243092/