Selvom rygsmerter kan være en irriterende og smertefuld tilstand, er det sjældent en alvorlig sundhedsrisiko. I mange tilfælde skyldes rygsmerter en svag lænd og manglende styrke i de omkringliggende muskler. Heldigvis kan man ved hjælp af bestemte øvelser styrke musklerne omkring lænden og mindske risikoen for fremtidige smerter og skader. I denne artikel vil vi fokusere på de bedste øvelser for at styrke den nedre del af ryggen.

Øvelser til lænden

1. Dødløft

Dødløft er en af de mest effektive øvelser til at styrke ryggen. Dødløft involverer hovedsageligt de nedre rygmuskler, men også musklerne i ballerne og bagsiden af lårene. For at udføre dødløft korrekt, skal du starte med at stå med fødderne skulderbredde fra hinanden og holde en vægtstang med et overhåndsgreb. Bøj i knæene, indtil stangen når midten af dine fødder. Stram dine mavemuskler og ret op ved at strække dine ben og trække stangen op til hofterne. Hold denne position i et par sekunder, og sænk derefter stangen tilbage ned på gulvet.

2. Supermand

Supermandøvelsen er en simpel, men effektiv øvelse til at styrke musklerne i den nedre del af ryggen. For at udføre denne øvelse skal du ligge på din mave med armene strakt fremad og benene lige ud bag dig. Samtidig skal du hæve både dine arme og ben op fra gulvet, og hold positionen i et par sekunder, inden du sænker dig ned igen. Gentag øvelsen i 2-3 sæt med 10 gentagelser.

øvelser for lænden - superman

3. Rygudstrækning på bold

Rygudstrækning på bold er en øvelse, der virker på samme måde som supermandøvelsen, men med en ekstra udfordring.

For at udføre denne øvelse skal du ligge på din mave med maven på en træningsbold og armene strakt fremad. Løft derefter dine arme og ben op fra gulvet og hold positionen i et par sekunder, inden du sænker dig ned igen. Gentag øvelsen i 2-3 sæt med 10 gentagelser.

4. Liggende benløft

Liggende benløft er en øvelse, der sigter mod at styrke de dybe muskler i den nedre del af ryggen og maven.

For at udføre denne øvelse skal du ligge på ryggen med benene strakt ud foran dig. Løft derefter benene op, indtil de er lodrette, og hold positionen i et par sekunder, inden du sænker benene ned igen. Gentag øvelsen i 2-3 sæt med 10 gentagelser.

øvelser for lænden - liggende benløft

5. Lændehvirveludstrækning

  1. Start med at ligge på ryggen med bøjede knæ og fødderne fladt på gulvet.
  2. Placer hænderne bag hovedet med albuerne ud til siden.
  3. Træk vejret dybt ind og hold det i et par sekunder.
  4. Mens du puster ud, skal du langsomt løfte hovedet og skuldrene op fra gulvet, indtil du kan se dine knæ.
  5. Hold positionen i et par sekunder, mens du fortsætter med at trække vejret.
  6. Mens du puster ud, skal du langsomt sænke hovedet og skuldrene tilbage til gulvet.
  7. Gentag øvelsen i 10-15 gentagelser.

Det er vigtigt at undgå at bruge armmusklerne til at trække hovedet op. I stedet skal du bruge musklerne i din kerne og ryg til at løfte dig op. Start med at lave øvelsen langsomt og kontrolleret, og øg gradvist intensiteten, efterhånden som du bliver mere fortrolig med bevægelsen.

 

 

Select your currency
GBP Engelsk pund